Tenniskids

tenniskidsHet idee achter Tenniskids (vanaf september 2013)

Kids moeten plezier hebben in tennis. De tennisclub is de ideale plek waar kids de tennissport kunnen beoefenen. De club is een veilige en aangename plek waar kids nieuwe vriendjes en vriendinnetjes ontmoeten.

Met behulp van Tenniskids is het mogelijk om van de club een goede plaats voor kids te maken. Natuurlijk spelen de trainer(s) en de verenigingsvrijwilligers een erg belangrijke rol hierbij. Daarom is er ook veel informatie voor de trainers en commissieleden beschikbaar binnen Tennniskids.

Tenniskids biedt een gevarieerd tennisaanbod dat aansluit bij de belevingswereldvan kids en de wijze waarop zij leren en ontwikkelen. Tenniskids zorgt voor uitdagingen succesbeleving.

De ontwikkeling van kinderen is een belangrijk uitgangspunt binnen Tenniskids. Als kinderen motorisch, psychisch en fysiek klaar zijn om dingen te leren worden de juiste impulsen gegeven. Binnen Tenniskids wordt gebruik gemaakt van een stappenplan. Dit stappenplan helpt om de juiste zaken op het juiste moment aan te bieden. Kids moeten continu worden uitgedaagd. Te moeilijk en te makkelijk zijn twee dingen die dodelijk zijn voor voor de uitdaging van kids. Het gevoel krijgen dat je beter wordt als je je best doet en dat je dingen leert zorgt voor succesbeleving. Eén van de dingen die helpen bij het inzichtelijk maken van de vooruitgang is het gebruik van de stickerboekjes. In de stickerboekjes is de ontwikkeling van een tennisspeler verdeeld in kleine stappen. Ook het gebruik van kleinere banen en zachtere ballen zorgt ervoor dat kids succes kunnen hebben met tennis.

Tenniskids faciliteert en ondersteunt de tennisleraar en de tennisvereniging. Optimale resultaten worden behaald door nauwe samenwerking tussen diverse partijen in Nederland. Daarom stimuleert Tenniskids de samenwerking tussen vereniging, tennisleraar en de KNLTB..

Tenniskids betekent een verandering in de tenniscultuur voor kids onder 10 jaar in Nederland. Deze verandering wordt gedragen door enthousiaste tennisleraren en verenigingsvrijwilligers. Kern van de verandering is dat de kids het belangrijkste uitgangspunt zijn. Dit betekent erg veel voor de organisatie en inhoud van de tennislessen, de activiteiten voor kids en het gebruik van baanlengten en ballen.

Samen kunnen we de tennissituatie in Nederland veranderen. De samenwerking tussen KNLTB, de verenigingen en de tennisleraren is belangrijk. Op die manier kunnen de ervaringen worden gedeeld en kan bekeken worden welke dingen door de kids worden gewaardeerd.

Antwoorden op veelgestelde vragen zijn terug te vinden op de website van tenniskids.

Ieder kind speelt vanaf september 2013 in eigen kleur

Nederlandse tenniskinderen zullen vanaf september 2013 precies weten op welke baanlengte en met welke bal zij zullen spelen. Vanaf dat moment introduceert de KNLTB een nieuw systeem waarbij kinderen van een bepaalde leeftijd vast in een zogenaamde 'kleur' spelen.
Kinderen kunnen vanaf 2013 niet meer in officiële KNLTB wedstrijden spelen op een andere baanlengte.

De onderstaande indeling wordt vanaf september 2013 ingevoerd bij alle wedstrijden 'onder auspiciën' van de KNLTB.

leeftijdsindeling


Rode kids
Dit zijn kinderen in de leeftijd t/m 9 jaar. Zodra kinderen 8 jaar zijn is het mogelijk om over te gaan naar een oranje baan. Dit hoeft echter niet. Als kinderen nog niet toe zijn aan een oranje baan is het mogelijk om op de rode baan te blijven spelen.
   rodekids

Oranje kids
Oranje kids zijn kinderen in de leeftijd van 8 t/m 11 jaar. Veel kinderen beginnen op een latere leeftijd en dus is het goed dat er de mogelijkheid blijft bestaan dat die kinderen t/m 11 jaar in oranje spelen. In de praktijk kunnen dus oranje kinderen van 8 jaar tegen meer beginnende oranje kinderen van 11 jaar spelen.
   oranjekids

Groene kids
Vanaf 10 jaar is het mogelijk om met de groene bal op de groene baan te spelen. Dit kan in KNLTB wedstrijden t/m het 12de jaar.

Vanaf 11 jaar is het dus mogelijk om met de gele bal te spelen. Voor kinderen jonger dan 11 jaar is dit niet mogelijk behalve als ze deelnemen aan de Jeugd Ranglijst Toernooien. De Jeugd Ranglijst Toernooien worden gespeeld met de gele bal.
   groenekidsWedstrijden
Het wedstrijdprogramma voor kinderen zal er totaal anders uit komen te zien. In een ander blog kunt u lezen wat er werkelijk gaat veranderen. Like www.facebook.com/tenniskidsnl en u wordt op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen.


Paspoort
Voor kinderen met een exceptioneel tennisniveau is het mogelijk een paspoort te verstrekken. Met dit paspoort kunnen kinderen dus een fase 'hoger' spelen. Ronald Ham, assistent bondscoach jeugd van de KNLTB, geeft aan dat alleen in zeer exceptionele gevallen een paspoort uitgereikt wordt. "Uitgangspunt is dat kinderen in hun eigen fase spelen, ook de allerbeste kinderen". "In Nederland zijn we er van overtuigd dat kinderen het tennisspel veel completer kunnen spelen als ze op de juiste baan staan. Dit zal enorm bijdragen aan hun complete tennisontwikkeling" aldus Ham.

Bekijk, om een idee te krijgen over welk niveau we het hebben voor een paspoort voor oranje, de video hiernaast.
  


Competitie is de World Tour

Negen speelweken

De competitie gaat bestaan uit negen speelweken. Voor zowel de rode als de oranje kinderen wordt er iedere eerste zondag van de maand gespeeld. Op deze manier spelen kinderen bijna het hele jaar wedstrijden. Omdat we vinden dat de motivatie van kinderen voor tennisles en voor tennis voor een groot deel gevoed wordt door het spelen van wedstrijden vinden we het belangrijk dat er het hele jaar wedstrijden worden gespeeld.


Rood en Oranje in grote teams

Zowel de wedstrijden in Rood als in Oranje worden gespeeld in teamverband. Teams in Rood bestaan hier uit 2 tot wel 12 spelers. Kleine clubs kunnen dus zeker ook meedoen. Teams in Oranje bestaan uit 2-8 spelers. Op jonge leeftijd is het sociale aspect erg belangrijk. Het hebben van vriendjes en vriendinnetjes bij tennis is een belangrijke factor bij het creëren van een optimale sportomgeving voor het jonge kind. Verder heeft winnen en verliezen een andere waarde als dit gebeurt in een team als wanneer dit individueel gebeurt.


Het format voor Rood

De rode kinderen spelen negen wedstrijden in de Tenniskids World Tour. De Tenniskids World Tour is gekoppeld aan de ATP/WTA World Tour. We spelen dus in januari Melbourne, dan gaan we naar Indian Wells vervolgens naar Parijs, Londen en natuurlijk New York. Door het nieuwe systeem te koppelen aan de ATP/WTA world tour leggen we een verbinding met de helden van het tennis. Kinderen spelen korte wedstrijdjes, volgens een zeer informeel systeem.

Zie voor een voorbeeld van een rode wedstrijd het clipje hiernaast.

Alleen de deelname aan een World Tour activiteit telt. Tijdens de dag is er een winnend team maar de resultaten van de spelers en het team worden nog niet vastgelegd of bijgehouden.


  

Het format voor Oranje

De oranje teams spelen ook binnen het format van de Tenniskids World Tour. Deze teams bestaan uit 2-8 spelers. Het doel van de tour is om zoveel mogelijk punten voor je eigen Tenniskids World Tour resultaat te halen. Uiteindelijk is het mogelijk aan het eind van het seizoen een bronzen, zilveren of gouden World Tour badge te behalen.
Op een speeldag komen 4-6 oranje teams bij elkaar. De spelers van deze teams spelen wedstrijden tegen elkaar. Iedere gewonnen wedstrijd betekent punten voor het World Tour resultaat. Aan het eind van de dag wordt er een winnend team bekend gemaakt. De onderlinge resultaten van de teams worden niet zichtbaar gemaakt in bijvoorbeeld een poulestand oid. Er is dus nog geen vergelijk tussen teams.


Tijdsduur van de speeldagen

De Tenniskids World Tour wedstrijd in Rood zal maximaal 1,5 uur duren. Tussendoor is het mogelijk dat een kleine pauze wordt ingelast. Bij een aanvangstijd van 9.00 uur is het dus mogelijk om rond 11 uur met het gezin nog verder te genieten van de vrije zondag.

De Tenniskids World Tour wedstrijd in oranje zal ongeveer 2,5 uur duren. Dat betekent op zondag dus een kleine zondagochtend.


Flexibel

De KNLTB vindt het belangrijk dat het nieuwe systeem zo flexibel mogelijk is. Door te werken met teams waarbij het niet uitmaakt uit hoeveel spelers de teams bestaan ontstaat er niet direct een probleem als een kind een keer niet mee kan doen door vakantie, ziekte of de trouwdag van opa en oma. Het is dus voor verenigingen mogelijk om de ene maand met 7 spelers te komen en de volgende maand met 5 spelers.


Onze droom: alle rode en oranje kinderen spelen in de Tenniskids World Tour

Zodra kinderen kunnen serveren, rallyen en scoren kunnen ze deelnemen aan de World Tour. Ons doel is om alle rode en oranje kinderen in Nederland aan de Tenniskids World Tour te laten deelnemen. Alleen als je ook echt een spel regelmatig speelt bestaat er een kans dat je er beter in wilt worden of dat je het spel vaker wilt spelen.


Wij maken gebruik van functionele cookies. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.